fot. Pixabay.com

Osoby z chorobą Parkinsona powinny stosować nie tylko odpowiednie leczenie farmakologiczne i rehabilitację, ale również prawidłową dietę. Na początku tej choroby, gdy objawy jeszcze są łagodne i nie ma innych przewlekłych chorób, które wymagają specjalnej diety, należy stosować zalecenia żywieniowe, które oparte będą o zasady zdrowego żywienia osób dorosłych.

Na czym polega dieta w chorobie Parkinsona?

Osoby z chorobą Parkinsona powinny spożywać regularne posiłki, czyli 4 – 5 razy dziennie. Dzień należy rozpocząć od śniadania, które powinno być zjedzone nie później niż w ciągu godziny od wstania. Z kolei ostatni posiłek należy zjeść nie później niż 2 – 3 godziny przed położeniem się spać. W diecie chorego powinny znaleźć się:

  • pełnoziarniste produkty zbożowe – chleb graham albo razowy, płatki zbożowe, otręby, brązowy ryż, makaron z mąki razowej;
  • warzywa i owoce;
  • produkty, które mają w swoim składzie pełnowartościowe białko – mleko, jogurty, kefiry, sery twarogowe, jajka, chude mięso, ryby;
  • nasiona roślin strączkowych – soczewica, groszek, soja, ciecierzyca, fasola, bób.

Każdego dnia należy dobierać produkty tak, aby dostarczały wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, czyli węglowodanów, białka, tłuszczu, witamin oraz składników mineralnych.

U osób z chorobą Parkinsona mogą występować zaparcia, które pogłębiają wraz z postępowaniem choroby. Dlatego w diecie chorego powinny znajdować się warzywa, owoce, produkty zbożowe i nasiona roślin strączkowych, czyli produkty, które są bogate w błonnik pokarmowy, co będzie wpływało na zmniejszenie występowania zaparć.

fot. Pixabay.com

Choroba Parkinsona a problemy z połykaniem i trawieniem

Wraz z postępowaniem choroby u pacjentów mogą pojawiać się problemy z połykaniem, co może doprowadzić do krztuszenia się podczas jedzenia i picia, a to z kolei jest przyczyną nawracających infekcji dróg oddechowych. W związku z tym istotne znaczenie ma wyrobienie nawyku wolnego jedzenia, ale też dokładnego przeżuwania każdego kęsa jedzenia. Przy nasilonym problemie z połykaniem można rozdrabniać albo miksować wszystkie potrawy.

Przy problemach z trawieniem mogą pojawić się następujące objawy:

  • nudności,
  • zgaga,
  • utrata apetytu,
  • uczucie nadmiernego wypełnienia po posiłku.

W takiej sytuacji należy zrezygnować z potraw, które będą przez dłuższy czas zalegały w żołądku, a poprzez to opóźniały jego opróżnianie. Do takich pokarmów zalicza się: potrawy smażone, tłuste mięsa i wędliny, tłusty nabiał, słodycze, pieczywo cukiernicze, potrawy typu fast food.

Białko w diecie a stosowanie lewodopy

Przy chorobie Parkinsona trzeba pamiętać, że zbyt duża ilość produktów bogatych w białko, a przeważnie tych pochodzenia zwierzęcego utrudnia wchłanianie lewodopy. Dlatego mięso, ryby, jajka i sery powinny być tylko dodatkiem do dania głównego, a nie jego głównym składnikiem. Lewodopa powinna być przyjmowana 30 minut przed posiłkiem albo 2 godzony po posiłku i powinien być popity wodą. Poza tym produkty, które są bogate w białko, należy rozkładać równomiernie pomiędzy posiłkami albo należy je jeść w drugiej połowie dnia. Z drugiej strony białko nie może być nadmiernie ograniczane, ponieważ może pojawić się niedożywienie.

Błonnik pokarmowy a choroba Parkinsona

Dieta, która jest bogata w błonnik, będzie sprzyjała pobudzaniu jelit do ruchów robaczkowych, a także ułatwi wypróżnianie. Dlatego osoba z chorobą Parkinsona powinna regularnie spożywać warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste, orzechy oraz nasiona roślin strączkowych. Dzięki temu zmniejszą się zaparcia, które są dużym problemem w tej chorobie. Ilość produktów bogatych w błonnik należy zwiększać stopniowo.

Picie wody a choroba Parkinsona

Aby zapobiegać zaparciom poprzez spożywanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy, należy pić odpowiednią ilość płynów. Należy spożywać przynajmniej 1,5 – 2 litry wody w ciągu doby, ale bez wliczania w to: kaw, zup i napojów mlecznych. Woda bardzo dobrze wpływa na proces trawienia, a także na regulację temperatury i ciśnienia tętniczego krwi. Do tego wpływa na odpowiednią ruchomość stawów oraz zapobiega odwodnieniu u osób, które mają problemy z częstomoczem i nadmierną potliwością.

U osób, u których występują objawy niedociśnienia ortostatycznego, konieczne może być wypijanie większej ilości płynów. W tym przypadku ilość wypijanej wody ustala się indywidualnie po konsultacji z lekarzem.

Witamina D i K oraz wapń i magnez a choroba Parkinsona

U osób z chorobą Parkinsona jest większe ryzyko rozwoju osteoporozy, a także złamań, które mogą powstawać w wyniku upadków. Dlatego tak ważne jest dostarczanie witaminy D i K oraz wapnia i magnezu wraz z dietą. Jeśli witamina D i wapń nie będą dostarczane w odpowiedniej ilości wraz z dietą, to należy włączyć suplementację, ale po uzgodnieniu z lekarzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here