Zatrucie pokarmowe - zalecana dieta

Zapewne każdemu zdarzyło się doświadczyć nieprzyjemnej dolegliwości jaką jest zatrucie pokarmowe. W takim momencie dokonuje się rekonesansu miejsc, w których się stołowaliśmy, aby poznać przyczynę zaistniałej i nieprzyjemnej sytuacji. Szukamy tych produktów, które mogły być odpowiedzialne za taki stan rzeczy. Niekiedy skutecznie można zrazić się do niektórych produktów, dań, które spowodowały dolegliwość. Zatrucie pokarmowe zazwyczaj wiąże się z biegunką i mdłościami bądź wymiotami. Do tego dochodzą dolegliwości bólowe od strony układu pokarmowego. W takim przypadku zalecana jest określona dieta, która w standardowych sytuacjach zazwyczaj okazuje się wystarczająca. Jeżeli jednak objawy zatrucia pokarmowego utrzymują się dłużej i odnosi się wrażenie, że są zintensyfikowane w stosunku do stanu pierwotnego to wówczas zdarza się, że konieczna może okazać się wizyta u lekarza, który przepisze receptę na odpowiedni antybiotyk. Przewlekłe biegunki wymagają poddania się specjalistycznym badaniom, należy bowiem znaleźć ich przyczynę. Zazwyczaj wykonuje się badania posiewowe kału.

Dieta w zatruciu pokarmowym

Odpowiednio skomponowana dieta, może nie tylko złagodzić objawy, ale w niektórych przypadkach również wyeliminować problem biegunki czy torsji.

Przede wszystkim należy pamiętać, że w walce z biegunką zasadniczą kwestią jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Odwodnienie stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia. Nie jest o nie trudno, gdy większość czasu spędza się w łazience, a niestety, gdy do niego doprowadzimy to może być nawet konieczna wizyta w szpitalu,w celu przyjęcia kroplówki. Aby uniknąć tego typu zdarzeń, zaleca się wypijanie sporej ilości wody mineralnej, ale także niesłodzonych herbat i ziół, takich jak na przykład: rumianek, mięta, melisa. Warto sięgnąć po preparaty uzupełniające elektrolity – można takowe zakupić w każdej aptece bez recepty. To rozwiązanie często zalecane przez lekarzy. Wszelkie napoje należy spożywać w temperaturze pokojowej i bardzo powoli, aby odpowiednio się wchłaniały.

Jeśli chodzi o jadłospis w trakcie zatrucia pokarmowego, to nie jest zalecana głodówka, która może spowodować osłabienie organizmu. Brak sił nie jest zalecane w walce z omawianym stanem chorobowym. W początkowej fazie zatrucia poleca się kisiele, kleiki ryżowe, które są gęste i sycące, a jednak ich bazę stanowi woda. W żadnym wypadku nie gotujemy ich w tym wypadku na mleku. Stopniowo, gdy zauważamy, że przyjęty posiłek nie powoduje nasilenia dolegliwości, można wprowadzać nowe produkty, kaszkę kukurydzianą, a następnie sucharki, biszkopty, chrupki kukurydziane. Gdy kolejne dni przynoszą poprawę samopoczucia można sięgnąć po jasne i lekkostrawne pieczywo z masłem, chudy twaróg, gotowane ziemniaki bądź jajka na miękko. Na samym końcu możemy zdecydować się na chude mięso.

Dieta po zatruciu pokarmowym

Gdy już dojedziemy do siebie i miną wszelkie nieprzyjemne objawy zatrucia pokarmowego, przede wszystkim nie należy od razu wracać do dawnych nawyków żywieniowych. Taka zmiana może okazać się zbyt radykalna i przyczynić się do nawrotu stanu chorobowego. Zaleca się by w początkowym okresie nie spożywać warzyw i owoców w surowej postaci ani słodyczy. Jeśli już decydujemy się na owoce, to na takie, które zawierają pektyny, na przykład banan, pieczone jabłko.

Ostrożnie podchodzimy także do mleka i przetworów mlecznych. Zaczynamy od jogurtu naturalnego bądź kefiru. Na tym etapie ważna jest obserwacja reakcji swojego organizmu. Produkty mleczne mają to do siebie, że mogą nasilać biegunki. Dopiero jeśli nie stwierdzamy niczego niepokojącego, możemy sięgnąć po mleko i to również w rozsądnej ilości.

W pierwszych dniach po zatruciu pokarmowych powinniśmy postawić na lekkie potrawy. Najlepiej je gotować, dusić, najważniejsze by unikać smażenia na tłuszczu. Ten sposób obróbki termicznej powoduje, że przygotowane produkty stają się ciężkostrawne i niezdrowe. W ogóle nie powinno się w tej postaci spożywać dań, a tym bardziej nie w okresie zatrucia pokarmowego i tuż po nim.

Zaleca się unikania produktów konserwowych i marynowanych, a także konserw, śledzi w zalewie octowej. Są one zbyt intensywne i mogą działać drażniąco na układ pokarmowy.

Warto zastosować się do podstawowej zasady większości zdrowych diet, czyli do regularnego spożywania pięciu niezbyt obfitych posiłków. Powoduje to nasycenie, aby nie odczuwać głosu, przy tym nie powoduje obciążenia żołądka, a stopniowe dostarczanie wartości odżywczych sprawia, że są one najlepiej wchłaniane przez organizm.

Co robić gdy dieta nie pomaga?

W przypadku, gdy stosujemy się do wyżej opisanych zaleceń, pamiętając przy tym o odpowiednim nawadnianiu organizmu, co jest kluczową kwestią, a mimo to, objawy zatrucia nie ustępują albo nasilają się to koniecznie należy zgłosić się do lekarza. W niektórych sytuacjach może konieczne okazać się leczenie farmakologiczne. Niekiedy okazuje się, że chorobę wywołały patologiczne wirusy bądź bakterie, których nie zwalczymy przy pomocy domowych sposobów we własnym zakresie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here