fot. Pixabay.com

Naukowcy nie znają jeszcze konkretnej przyczyny choroby Alzheimera, ale są czynniki, które zwiększają ryzyko pojawiania się tej choroby. Poza czynnikami genetycznymi ważna znaczenie mają również czynniki środowiskowe, na które w wielu przypadkach mamy wpływ. Jakie są czynniki ryzyka rozwoju choroby Alzheimera?

Przyczyny choroby Alzheimera

Do rozwoju choroby Alzheimera przyczynia się nieprawidłowe gromadzenie się białek w komórkach mózgowych oraz wokół nich. Jednym z tych białek jest amyloid – jego złogi tworzą blaszki wokół komórek mózgowych. Drugim białkiem jest tau – jego złogi tworzą sploty. Jednak naukowcy jeszcze dzisiaj nie wiedzą, co powoduje początek takiego procesu, ale wiadomo, że rozpoczyna się on już na wiele lat przed pojawieniem się pierwszych objawów choroby Alzheimera. Wraz z tym zmniejsza się liczba neuroprzekaźników, które biorą udział w wysyłaniu wiadomości albo sygnałów pomiędzy komórkami mózgowymi. U osób z chorobą Alzheimera szczególnie niski jest poziom jednego neuroprzekaźnika, którym jest acetylocholina. Wraz z upływem czasu dochodzi do kurczenia się różnych obszarów mózgu.

Jednak nadal nie wiadomo, co wywołuje chorobę Alzheimera, ale znane są różne czynniki, które zwiększają ryzyko jej rozwoju.

Wpływ mogą mieć również geny odziedziczone po rodzicach, chociaż tutaj wzrost ryzyka jest niewielki. W niektórych rodzinach choroba Alzheimera może być spowodowana dziedziczeniem pojedynczego genu, a wtedy ryzyko przeniesienia choroby staje się wyższe.

Czynniki ryzyka rozwoju choroby Alzheimera

  • Dieta

Naukowcy coraz częściej podkreślają rolę sposobu żywienia w rozwoju oraz leczeniu chorób otępiennych. Przeprowadzono badania, które wykazały, że dieta śródziemnomorska zmniejsza ryzyko rozwoju demencji oraz choroby Alzheimera. Dieta ta jest bogata w warzywa, owoce, rośliny strączkowe, oliwę z oliwek, ryby i owoce morza, pełnoziarniste pieczywo, ale też spożywa się mniej czerwonego mięsa.

Tutaj ważne znaczenie u osób starszych ma sposób odżywiania się, gdyż dowiedziono, że niedożywienie u osób starszych może być czynnikiem ryzyka gwałtownego spadku funkcji poznawczych. Jednak również niebezpieczna jest otyłość oraz towarzysząca jej cukrzyca, gdyż one również wpływają na rozwój choroby Alzheimera.

W odżywaniu podkreśla się również znaczenie witamin antyoksydacyjnych, czyli witaminy E, A, C i karotenoidów, a także witamin, które biorą w udział w prawidłowym metabolizmie homocysteiny, czyli witamina B6, B12 oraz kwas foliowy. Stres oksydacyjny, ale też związany z nim stan zapalny mają ogromne znaczenie przy rozwoju przewlekłych chorób metabolicznych, ale również choroby Alzheimera i choroby Parkinsona.

fot. Pixabay.com
  • Cukrzyca

Naukowcy uważają, że cukrzyca typu II zwiększa prawie dwukrotnie ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Przeprowadzono badania, które wykazały, że u chorych z demencją i cukrzycą jest zwiększone ryzyko rozwoju zmian neurodegeneracyjnych oraz naczyniowych.

  • Picie alkoholu

Naukowcy próbują znaleźć odpowiedź na pytanie, czy alkohol wpływa na rozwój zespołów otępiennych. Niektórzy uważają, że nadmierne picie alkoholu, czyli 3 – 4 drinki na dzień zwiększają ryzyko demencji oraz zaburzeń poznawczych.

Jednak przeprowadzono też badania, że takie umiarkowane spożycie alkoholu, czyli 2 drinki na dzień dla mężczyzny, a 1 drink na dzień dla kobiet nie powoduje zwiększenia ryzyka demencji, ale też nie powoduje pogorszenia funkcji poznawczych. Tutaj niektórzy podkreślają, że korzystne działanie ma czerwone wino jako dodatek do posiłku.

Obecnie nie została jeszcze określona taka optymalna dawka alkoholu, której spożycie wywierałoby korzystny wpływ na funkcje poznawcze, a do tego zapobiegałoby demencji.

  • Palenie papierosów

Palenie papierosów jest czynnikiem rozwoju wielu chorób. Jednak niektóre badania sugerują, że palenie papierosów zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona. Natomiast współczesne badania mówią, że palenie jest czynnikiem ryzyka wystąpienia choroby Alzheimera.

  • Brak aktywności fizycznej

Badania wykazują, że aktywność fizyczna ma korzystny wpływ na funkcje poznawcze, a także chroni przed wystąpieniem choroby Alzheimera. Jeśli jest brak aktywności fizycznej, to zwiększa się ryzyko pojawienia się nadciśnienia tętniczego, otyłości oraz cukrzycy, które to zwiększają ryzyko pojawienia się choroby Alzheimera. Do tego aktywność fizyczna ma korzystny bezpośredni wpływ na funkcje mózgu u ludzi i zwierząt.

  • Choroba naczyniowa mózgu

Choroba naczyniowa mózgu jest bardzo częstą przyczyną zaburzeń poznawczych, a także pojawienia się otępienia w wieku podeszłym. W badaniach naukowcy stwierdzili, że w pierwszych latach po udarze zwiększa się częstość występowania otępienia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here