Cenny likopen, czyli dlaczego warto spożywać przecier pomidorowy?

0
321

Może się wydawać, że dużo korzystniejsze jest spożywanie świeżych pomidorów niż przecieru pomidorowego i różnego rodzaju sosów z tego składnika. Jednakże prawda jest trochę inna. Sprawcą całego ambarasu jest tak zwany likopen. Okazuje się, że więcej tego składnika znajduje się w daniach po obróbce termicznej niż w samych pomidorach. Dowiedz się, dlatego warto włączyć go do swojej diety.

Jakie właściwości ma likopen i o co tyle szumu?

Każdy przecier pomidorowy zawiera duże ilości likopenu, czyli karotenoidu odpowiadającego za czerwony kolor warzyw i owoców. Ma on przede wszystkim działanie antyoksydacyjne. Polega to na tym, że związek ten podejmuje skuteczną walkę z wolnymi rodnikami czyniącymi duże spustoszenie w organizmie. Dlatego im ich mniej, tym lepiej. Badania naukowe potwierdzają też, że likopen zmniejsza niebezpieczeństwo związane z zachorowaniem na raka szyjki macicy. Istotne jest też to, że częste spożywanie produktów bogatych w likopen poprawia gęstość kości i chroni przed osteoporozą. Związek ten działa też bardzo dobrze na męską płodność. Interesujące jest też to, że poprawia wygląd skóry, reguluje procesy trawienne, obniża ciśnienie tętnicze krwi, poziom złego cholesterolu, wpływa korzystnie na pracę serca i wiele, wiele więcej.

W jakich produktach znajduje się likopen?

Likopen znajduje się w owocach i warzywach, które mają czerwony kolor, a więc przede wszystkim pomidorach. Jednak w produktach przetworzonych jest tego składnika znacznie więcej. Dlatego warto włączyć do swojego menu wysokiej jakości naturalny przecier pomidorowy, koncentrat, czy różnego rodzaju passaty Bio z dodatkiem oliwy z oliwek.

Co można przygotowywać z koncentratu pomidorowego?

Możliwości jest bardzo wiele. Świetną propozycją z pewnością będzie tradycyjna zupa pomidorowa z makaronem. Co więcej, produkt ten wykorzystasz też do sporządzenia sosu do spaghetti, czy też popularnego włoskiego dania, jakim jest risotto. Przecier pomidorowy odnajdzie się też jako składnik pizzy, szakszuki, czy w sosie bolognese do makaronu. Można też zrobić z niego domowy ketchup, który będzie dużą zdrowszy i smaczniejszy.

Dlaczego w koncentracie pomidorowym jest więcej cennego likopenu niż w samych pomidorach?

Likopen w świeżych pomidorach obecny jest w połączeniu z innymi związkami chemicznymi. Dopiero obróbka termiczna i wysoka temperatura uwalniają ten składnik. Co więcej, podgrzanie przyczynia się też do tego, że likopen staje się lepiej przyswajalny przez organizm człowieka. Dlatego w tym przypadku zdecydowanie lepiej sięgnąć po przecier pomidorowy lub sos z pomidorów niż świeże warzywa.